Aceasta intrebare imi este adesea adresata de catre clienti. Ca sa fiu sincera, nu cred ca exista un singur raspuns, acel raspuns “cel mai bun”. Consider ca sanatatea psihica este un rezultat al modului de viata pe care fiecare om il are, al modului in care reuseste sa isi gaseasca un echilibru intre minte - corp - suflet.
In ultimii ani s-a pus un accent important pe sanatatea fizica, pe maniera in care este privita alimentatia sanatoasa si diferitele modalitati in care corpul primeste atentia si grija cuvenita. Daca corpul nu este ingrijit si sanatos, modalitatea de gandire si perceptie vor fi afectate si, in concluzie, santatea psihica va avea de suferit (spre exemplu aparitia depresiilor, anxietatilor etc.).
In continuare va voi propune sa priviti sanatatea si din perspectiva psihologica.
Un prim pas este deschiderea spre sine, spre propria persoana. Daca nu puteti sa va conectati la propria persoana, daca va este teama de cine si ceea ce sunteti, atunci va va fi extrem de greu, daca nu imposibil, sa va simtiti in siguranta, sa aveti incredere in voi si in cei din jur, sa puteti sa va dezvoltati armonios. In momentul in care veti reusi sa fiti in armonie cu voi veti reusi sa incepeti sa va dezvoltati capacitatea de a privi realitatea nealterat, de a putea vedea ceea ce se intampla cu voi si cu cei din jur fara a intra in functiune vechile modalitati de aparare. A putea percepe realitatea asa cum este va fi urmatorul pas spre sanatatea psihica. De aici deriva si capacitatea de a putea memora si dorinta de iti reaminti ceea ce s-a intamplat fara a aparea teama.
In momentul in care temerile se disipa, mintea si sufletul vor fi libere sa poata genera solutii noi, optimiste pentru probleme existente. Va disparea acea stare de blocare, de “a sta pe loc”. Greutatile vor fi privite ca simple pietricele pe un drum, si nu ca niste munti. Tot la acest nivel este important sa va amintesc si despre capacitatea de asumare si a putea face alegerile potrivite, in functie de propriile nevoi. A putea sa iti asumi deciziile inseamna sa te eliberezi, sa devii adult, sa fii independent. Cred ca in acest moment multi dintre clientii mei zambesc deoarece au simtit ce inseamna aceasta libertate si pace interioara.
Urmatorul nivel este cel legat de relatiile cu cei din jur. O prima diferentiere se face intre “cine sunt eu” si “cine esti tu”, in a putea sa stabilesti limite in relatiile cu cei din jur, dar sa ii si poti lasa sa se aproprie de tine intr-un mod sanatos si fara defense, sa poti sa ai incredere in ei. De asemenea, de a putea sa iti exprimi sanatos si adecvat propriile emotii, inclusiv pe cele negative, precum furia. A nu putea vorbi despre propriile emotii intr-o maniera sanatoasa si linistita denota in primul rand un conflict interior cu propria persoana si o nevoie de a invata ce inseamna acele emotii si cum pot fi ele verbalizate adecvat. Nu uitati ca cei din jurul vostru nu sunt datori si responsabili pentru reactiile voastre negative, ci persoane ce meriat sa fie respectate. Si asa ajungem si la urmatorul pas: capacitatea de a respecta (de a va respecta pe voi si de a ii respecta pe ceilalti). Respectul este reciproc, nu unilateral si se refera la a respecta oamenii din jur, dar si mediul in care traim.
Consider ca atunci cand inveti sa ai grija de tine iti oferi un dar, dai dovada de iubire si de respect. Munca in cadrul sedintelor de psihoterapie nu este ceva usor, poate dura in timp, dar efectele benefice au impact pentru intreaga voastra viata si a celor din jurul vostru.
Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.