"...sa accepti fericirea atunci si acolo unde vine - atat pe cea marunta, cat si cea imensa...
...cand accepti fericirea care vine la tine si care apoi pleaca din nou, accepti de asemenea si gravitatea ca facand parte din viata...
...deschizand usa catre tristetea care vine la voi, in timp, va veti da seama ca este o fericire care ramane..."
(Bert Hellinger)

Insomnia - simptomul care afecteaza viata

psiholog Roxana Alina Olaru
despre insomnie

De multe ori am auzit persoanele din jurul meu (atat in cabinet, cat si in randul cunoscutilor) ca dorm cateva ore pe noapte. Cred ca tendinta de a dormi mai putine ore pe noapte apare in adolescenta, cand tanarul are nevoie sa simta ca isi controleaza viata, ca el decide. In aceasta perioada din viata corpul are mai multa energie si datorita transformarilor metabolice si hormonale specifice varstei. Totusi, odata cu varsta adulta se trece de la a avea un program mai putin incarcat la unul incarcat, plin de responsabilitati si cu o implicare emotionala si cognitiva mai intensa. In aceasta perioada adultul are nevoie sa doarma intre 7 si 9 ore in decurs de 24 de ore.

In cazurile mai putin avansate, insomnia este tratata ca pe ceva obisnuit, normal si fara a i se vedea pericolele. Atunci cand orele de somn necesare sunt mai putine corpul incepe sa prezinte semne de surmenaj, puterea de concentrare este mai scazuta, apare iritabilitatea psihica, iar contactele sociale au de suferit.

Este important sa identificati daca aceasta stare apare cu frecventa mare (mai multe zile la rand, din cand in cand pe o perioada mare de timp, sau este o stare cronica).

In cazul in care a aparut de scurt timp incercati sa verificati daca mediul in care dormiti este unul prielnic somnului: nu sunt zgomote (inclusiv un partener de somn care sforaie), surse de lumina, temperaturi extreme (cald sau rece), pat incomod, membrii ai familiei ce se trezesc des in timpul noptii, efectuarea de activitati inainte de adormire ce presupun excitabilitate psihica si fizica (spre exemplu vizitarea de site-uri care au culori deschise si luminoase), consum de alimente ce energizeaza etc.

De multe ori, oamenii aleg sa trateze insomnia ce persista in timp ca pe o cauza a problemelor lor, luand somnifere sau alte tratamente ce ajuta somnul. Totusi, insomnia ar trebui privita ca un simptom al altei afectiuni, ca un semnal de alarma pe care corpul il ofera.

Bolile care se asociaza cu insomnia pot fi somatice (probleme respiratorii, cardiace, metabolice, endocrine etc.) sau psihice (nevroze, stres post-traumatic, depresii, afectiuni afective, afectiuni psihotice etc.).

Un prim pas ar fi acela sa vorbiti cu medicul de familie si sa identificati impreuna cauza. In functie de concluziile luate puteti sa va indreptati spre specialistul de care aveti nevoie si care va gasi schema curativa optima pentru dumneavoastra.

Pentru cazurile in care substratul este unul de natura psihica si indicatia este de a lucra cu un psihoterapeut pentru a rezolva problema este necesar sa se identifice tipul de insomnie de care suferiti.

Insomniile se clasifica in:

  • insomnii de adormire (sau de inductie) - nu puteti sa adormiti;
  • insomnii intermediare (sau somn intermitent) - va treziti de mai multe ori in timpul noptii;
  • insomnii de trezire - va treziti dupa cateva ore de somn si nu mai puteti sa adormiti;
  • va treziti intr-o stare de surmenaj psihic si fizic, chiar si dupa 8 ore de somn.

Eu incep sa lucrez cu clientii mei luand in considerare gravitatea si tipul simptomului de care sufera. Ii ajut sa isi amelioreze simptomul, dar exploram impreuna si problematicile de care sufera pentru a gasi cauza si a o rezolva.

In momentul in care se alege tratarea simptomului exista intotdeauna riscul, dar si certitudinea, ca acesta sa revina atunci cand o situatie conflictuala similara cu cea initiala apare. Adesea vin clienti care imi spun ca au avut insomnie, au luat niste pastile si a disparut, dar dupa un timp a reaparut si s-au hotarat sa vada ce se intampla.

Multor oameni le este teama sa apeleze la serviciile unui psihoterapeut pentru ca se gandesc ca este ciudat sa vorbeasca cu un necunoscut despre gandurile lor cele mai intime. Unii se tem ca vor fi judecati si pusi sa faca ceva ce nu vor. Eu practic si promovez psihoterapia ce vizeaza suportul clientilor, oferindu-le ajutorul si sustinerea de care au nevoie. Datorita faptului ca imi las la usa cabinetului propriul sistem de valori am acces la cel al clientului, la cel care conteaza cel mai mult si cel care il va ajuta pe client in vindecarea sa.

Daca suferiti de insomnie este important sa renuntati la obisnuinta de a avea in viata dumneavostra acest simptom si sa alegeti sa va refaceti viata, sa deveniti mai linistiti, energici si fericiti.

Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.

Informatii de contact

[T]: 0728.47.15.06
[E]: contact@consiliere-psihologica.ro
[A]: Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare nr. 228, Bl 45, Sc B, Et 3, Ap 42, Interfon 42 (la 2 minute de statia de metrou Bucur Obor), sector 2, Bucuresti
[GPS]: 44.4513329, 26.120933

Mai multe detalii...

by magmag.ro