"...sa accepti fericirea atunci si acolo unde vine - atat pe cea marunta, cat si cea imensa...
...cand accepti fericirea care vine la tine si care apoi pleaca din nou, accepti de asemenea si gravitatea ca facand parte din viata...
...deschizand usa catre tristetea care vine la voi, in timp, va veti da seama ca este o fericire care ramane..."
(Bert Hellinger)

Simptomele depresiei

psiholog Roxana Alina Olaru
Barbat cu depresie

In articolul “Ce este depresia?” v-am prezentat pe scurt cele 11 simptome intalnite in aceasta afectiune. Va propun in continuare sa va detaliez primele 7 simptome pentru a le intelege mai bine si, in unele cazuri, sa invatati ce este necesar sa faceti.

1. Tristete, anxietate si senzatie de gol emotional ce persista

Acest simptom se prezinta ca o stare de spirit de intensitate scazuta care persista si dupa ce cauza a disparut.

Este important sa fiti atenti la starile emotionale plate (ca si cand ar fi amortit emotional), pierderea interesului pentru viata, incapacitatea de a simti fericirea sau alte emotii.

Cel mai important este faptul ca in multe situatii persoana deprimata nu este pe deplin constienta de acest simptom. Atunci cand sunt constienti tind sa isi "puna masti" mimand ca s-ar simti bine sau ca nu au nici un fel de probleme. Adesea ii intreb pe clienti cand s-au simtit ultima oara fericiti, veseli.

2. Sentimente ca lipsa de speranta, inutilitate sau neputinta

Persoana deprimata nu poate controla impresia ca totul este gresit, ca vina ii apartine. Este ca si cum nu mai poate sa vada lumina de la capatul tunelului, ca si cum nu ar mai fi alte optiuni si este singura cale care poate fi urmata. Totul incepe sa para inutil si fara sens. Se fixeaza pe greselile din trecut. Acest fapt este un semn distinctiv de depresie majora. In depresia usoara, sentimentele sunt similare, dar mai putin persistente.

3. Agitatie si neliniste cescuta

Persoanelor cu depresie le este foarte greu sa se relaxeze, sunt foarte iritabili, se infurie usor, foarte rar sunt calmi. Nu au stare, le este greu sa astepte, foarte nerabdatori. Au tendinta de a exagera situatia.

4. Frecvente episoade de plans

Plansul este o modalitate sanatoasa de a exprima emotiile puternice. Totusi, in cazul persoanelor cu depresie acesta este determinat de evenimente obisnuite si este foarte des intalnit, zilnic. In cazurile mai grave chiar de mai multe ori pe zi.

5. Oboseala si lipsa de energie

Acest simptom se datoreaza consumului foarte mare pe problemele marunte ale vietii si a tendintei de agitatie crescuta, a plansului si anxietatii sporite. Cu toate ca arata ca incearca foarte mult se observa reactii intarziate, oboseala permanenta, lipsa productivitatii si a chefului de a munci permanent.

6. Pierderea interesului in a face activitati care inainte creau placere

Este simptomul cel mai evident pentru anturaj: isi pierde interesul fata de activitatile ce inainte ii creau placere. Va incepe sa refuze invitatiile, sa se retraga din ce in ce mai mult din mediul social si familial. Libidoul va fi si el scazut. In unele cazuri, dimpotriva, se observa o obsesie pentru activitatile sexuale. La fel se poate intampla si in cazul consumului de alcool si droguri.

7. Dificultati de concentrare, in a isi aminti amanunte si luare de decizii

Gandirea incetosata este unul dintre simptomele observate cel mai rapid de catre persoana cu depresie si anturaj. Poate fi recunoscut usor deoarece persoana depresiva va uita adesea de programarile facute, va incurca evenimentele, nu-si va aminti unde a pus diferite obiecte cu care umbla zilnic (spre exemplu cheile de la masina), va amana deciziile pe care le are de luat. Ii va fi foarte greu sa se concetreze asupra a ceea ce are de citit, iar sarcinile cele mai usoare vor deveni foarte greu de efectuat.

Continuarea acestui articol o puteti citi in "Simptomele depresiei - partea a doua".

Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.

Informatii de contact

[T]: 0728.47.15.06
[E]: contact@consiliere-psihologica.ro
[A]: Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare nr. 228, Bl 45, Sc B, Et 3, Ap 42, Interfon 42 (la 2 minute de statia de metrou Bucur Obor), sector 2, Bucuresti
[GPS]: 44.4513329, 26.120933

Mai multe detalii...

by magmag.ro