"...sa accepti fericirea atunci si acolo unde vine - atat pe cea marunta, cat si cea imensa...
...cand accepti fericirea care vine la tine si care apoi pleaca din nou, accepti de asemenea si gravitatea ca facand parte din viata...
...deschizand usa catre tristetea care vine la voi, in timp, va veti da seama ca este o fericire care ramane..."
(Bert Hellinger)

Puterea din spatele intelegerii si acceptarii emotiilor

psihoterapeut Roxana Olaru
Stari emotionale

“Nu mai plange! Te vede toata lumea!” - aceste cuvinte le aude fiecare copil sau om cel putin odata in viata sa. Mesajul care se subintelege este acela ca daca plangi inseamna ca esti o persoana slaba, ca este o rusine sa le arati celor din jur ceea ce simti, fie ca suferi sau te bucuri. Si asa, treptat, fiecare om invata ca emotiile sunt ceva rau, ceva care nu trebuie sa existe. Ca este mai bine sa le ignori, sa te feresti de ele pentru ca sigur iti fac rau.

Deseori vin in cabinetul meu persoane care imi cer sa le scap de emotiile pe care le au, in special de frica. Sau altele, care nu inteleg ce se intampla cu ele pentru ca au tot felul de simptome corporale fara cauza medicala si sigur e ceva in neregula! De multe ori sunt uimita de cate investigatii medicale au facut pana sa inteleaga ca problematica lor nu este de natura medicala, cati bani au cheltuit, uneori cate interventii, chiar chirugicale, au suferit doar ca ceva este in neregula, dar nu se poate spune ce anume este de vina.

Asadar, ce o fi in neregula?

Raspunsul este simplu: NIMIC.

Faptul ca in corp se simt “tot felul de chestii” (vorba unui fost client) este perfect normal si sanatos. Emotiile, atunci cand se produc, le simtim in corp si nu in alta parte. In functie de fiecare emotie, ele sunt localizata in diferite parti ale corpului si sunt insotite si de diverse modalitati de comportament. Spre exemplu, cand simtiti bucurie aceasta se localizeaza cu precadere in zona pieptului si apare nevoia de a zambi sau chiar a rade; cand simtiti teama aceasta se localizeaza in zona stomacului si poate aparea tendinta de a pleca din zona in care va aflati.

Dar ce or fi emotiile astea care dau atata bataie de cap?

Si acest raspuns este unul simplu. Emotiile reprezinta modul in care o persoana raspunde la ceea ce se intampla in mediul inconjurator, fiind o prima modalitatea prin care interpreteaza informatiile care ajung la ea. In functie de ce se intampla, fiecare om va avea o reactie care il va ajuta sa se adapteze cat mai bine, mai adecvat. Asadar, emotiile nu sunt ceva straniu si de neinteles, ci reprezinta o modalitate de interpretare si raspuns, o modalitate de adaptare. Nu exista emotii bune sau rele, ci toate sunt bune deoarece ofera informatii esentiale.

Acum va voi pune eu o intrebare. Mai doriti sa renuntati la ele? Le mai considerati inutile?

Asadar, poate, in loc sa fugiti de ele si sa va consumati toata energia si timpul, ar fi mai util sa invatati sa le interpretati, sa le intelegeti si sa va ajutati de ele. Intr-adevar, cateodata este mai dificil sa incepi sa inveti singur sa descifrezi harta emotionala si ajutorul unui psihoterapeut iti va facilita acest demers.

Voi reveni la inceputul acestui articol: plansul, de fapt, nu arata ca esti o persoana slaba, fara aparare, ci arata reactia pe care o ai la ce se intampla cu tine. Astfel, intelegand ce ai nevoie, vei reusi sa treci cu bine prin acea situatie dificila, vei stii ce anume sa iti oferi. Iar cei din jur, orice ar incerca sa faca, nu te vor afecta pentru ca asa devii o persoana puternica, prin a te cunoaste si a fi capabila sa iti oferi ce ai nevoie, fara a depinde de ceilalti. Atunci cand crezi ca depinzi de cei din jur si ii lasi pe ei sa hotareasca ce sa simti si ce sa faci, le predai tu lor puterea ta.

A te dezvolta personal, adica a invata sa te cunosti, sa iti imbunatatesti abilitatile, sa iti depasesti anumite limite, este un demers extrem de important in a avea o existenta echilibrata. A invata sa lucrezi cu propriile emotii este esential pentru propria sanatate si fericire.

Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.

Informatii de contact

[T]: 0728.47.15.06
[E]: contact@consiliere-psihologica.ro
[A]: Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare nr. 228, Bl 45, Sc B, Et 3, Ap 42, Interfon 42 (la 2 minute de statia de metrou Bucur Obor), sector 2, Bucuresti
[GPS]: 44.4513329, 26.120933

Mai multe detalii...

by magmag.ro