Adesea, cuplurile care imi vin in cabinet au deja un istoric de interactiuni negative unii cu ceilalti de cativa ani. In unele cazuri fiind chiar ultima incercare de a mai salva ceva, de a nu apela la divort.
Cu toate acestea, teama de a accepta ca exista o problema in cadrul relatiei de cuplu e coplesitoare si rusinoasa. Este greu sa fie acceptat social ca cei doi nu se mai inteleg, ca nu isi pot rezolva singuri problemele, pentru ca “rufele nu se spala in public”. Si atunci, chiar daca este simtita nevoia unui ajutor chiar de la inceputul relatiei, lucrurile sunt lasate sa existe asa, ca poate “se va schimba”, poate “va accepta”, “va intelege”. Si asa, totul devine ca un bulgare de zapada din ce in ce mai mare care, pana la urma, transformandu-se intr-o adevarata avalansa.
Da, ar ajuta sa se vina de la inceput, de cand incep micile interactiuni negative care se sfarsesc prin certuri, sentimente de singuratate si taceri lungi. Apare acea stare ca lucrurile nu se rezolva, dar “preferam sa ne facem ca suntem in regula”. Munca in psihoterapie e mai dinamica si mai rapida atunci cand cuplu vine de la inceput. Lucrurile miscandu-se gratios spre o intelegere din partea celor doi a ceea ce se intampla intre ei, o aplicare mai rapida a ceea ce experimenteaza si invata in cabinet, schimbarea fiind extrem de puternica si de durata.
In momentul in care se vine dupa ani de experiente dificile si negative, munca noastra va fi ceva mai anevoioasa, neincrederea intre parteneri fiind prezenta, dar si ezitarea in a incerca inca ceva pentru ca reapar mereu amintirile vechilor esecuri. Dar si in aceste cazuri cuplurile reusesc sa isi rescrie povestea relatiei lor.
Iar printre primele intrebari care imi sunt adresate este daca se mai poate face ceva, daca, dupa tot ce s-a intamplat, mai exista o sansa sau o speranta. Ei bine, poate sunt eu mai visatoare, poate prea pozitiva, dar cred in relatii si cred ca daca cei doi parteneri isi doresc si sunt dispusi sa lupte pentru relatia lor va exista intotdeauna o speranta. Si da, nu este deloc usor. Necesita timp, multa rabdare si multa munca. Atat din partea mea ca psihoterapeut, dar si din partea celor doi.
Motivele pentru care se vine in cabinet sunt multiple: de la certuri si agresivitate, infidelitate, comunicare deficitara, gelozie, pana la probleme din sfera financiara, relatiile cu cei din jur ce afecteaza cuplul, parenting etc. Si da, motivul este cel care aduce in cabinet, dar nevoia reala este aceea ca relatia sa functioneze, “sa stiu ca va fi langa mine orice s-ar intampla”, sa “pot fi iubit/a asa cum sunt”, “sa stiu ca sunt important/a pentru cel/ cea din fata mea”, “sa stiu ca ma iubeste”.
Asadar, momentul in care apelati la psihoterapia de cuplu este acela in care acceptati ca relatia este mai importanta decat ce vor spune ceilalti, mai importanta decat teama de sine si de ce s-a intamplat in trecut.
In cadrul sedintelor de psihoterapie am grija ca nimeni sa nu fie ranit, acord aceeasi importanta fiecaruia dintre parteneri, ii sprijin pe fiecare in acest demers comun. Sunt adepta sinceritatii, a intelegerii si a grijii fata de cei din jur. Faptul ca am ales sa lucrez la nivel emotional cu cuplurile este pentru ca eu cred in schimbare, iar schimbarea nu va veni niciodata doar de la nivel cerebral, doar din a invata niste tehnici de comunicare. Schimbarea de durata se face doar lucrand la nivele mai profunde emotionale, acolo unde lucrurile capata acel sens real.
Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.