"...sa accepti fericirea atunci si acolo unde vine - atat pe cea marunta, cat si cea imensa...
...cand accepti fericirea care vine la tine si care apoi pleaca din nou, accepti de asemenea si gravitatea ca facand parte din viata...
...deschizand usa catre tristetea care vine la voi, in timp, va veti da seama ca este o fericire care ramane..."
(Bert Hellinger)

Schimbarile emotionale dupa nastere

psiholog Roxana Alina Olaru
Schimbari emotionale post-partum

Nasterea reprezinta unul dintre evenimentele cele mai importante din viata unei femei. In acel moment ea devine mama. Odata cu frumusetea si magia acestui eveniment vin si schimbarile care afecteaza intreaga familie, in special mama. In cele mai multe dintre cazuri schimbarile emotionale nu sunt percepute de cei din jur deoarece ele variaza in intensitate de la o mama la alta.

Schimbarile emotionale pot avea ca factori declansatori cauze interne (cum sunt: increderea scazuta a mamei in sine, modificarile hormonale, posibilitatea de a alapta sau nu, probleme emotionale pre-existente sarcinii), dar si multiple cauze externe. Voi detalia cateva dintre acestea: relatie incordata cu partenerul, probleme de sanatate (atat a bebelusului, cat si a mamei sau a altor membrii din familie), odihna necorespunzatoare (perturbari ale somnului care pot duce chiar spre privare de somn), probleme financiare, relatii incordate cu cei din jur (parintii, prietenii, familia extinsa), mediu violent de viata (abuzuri fizice si emotionale), experiente negative sau traumatizante la nastere.    

Schimbarile emotionale dupa nastere pot fi clasificate dupa cum urmeaza:

  • melancolia post-partum   

  • nevroza anxioasa

  • nevroza obsesiv compulsiva

  • depresie post-partum

  • sindrom de stres post-traumatic

  • psihoza post-partum

Melancolia post-partum este comuna tuturor femeilor si se observa aparitia ei inca din prima saptamana de dupa nastere. Cel mai adesea, mamele tind sa planga mai usor, apare teama, senzatia de pierdere a controlului, tendinta de a exagera cu sarcinile casnice si, astfel, apare oboseala excesiva, cred ca nu sunt mame suficient de bune, ca nu vor face fata etc. Este necesar ca cei din jur sa le sustina si sa le incurajeze, sa fie ajutate sa se odihneasca si sa isi creeze confortul de care au nevoie pentru a initia si sustine alaptarea, pentru a isi cunoaste bebelusul si a invata sa il ingrijeasca.

In urmatoarele cazuri (depresia post-partum, nevroza anxioasa, nevroza obsesiv-compulsiva, sindromul de stres post-traumatic, psihoza post-partum) recomandarea este de a se apela la un specialist (psiholog, medicul de familie, psihiatru) pentru a primi ajutorul cel mai indicat starii emotionale cu care se confrunta. In unele cazuri este necesara consilierea psihologica, dar in altele se va insoti consilierea psihologica cu tratament medicamentos, sau chiar internare daca este cazul.

Nevroza anxioasa post-partum este o manifestare a temerilor pe care le are mama. Adesea apar si atacuri de panica (caracterizate prin batai puternice si rapide ale inimii, tendinta superficiala de respiratie, senzatia de lesin, posibili si stari de greata).

Nevroza obsesiv-compulsiva post-partum se caracterizeaza prin tendinta repetitiva de a face anumite actiuni (precum verificarea compulsiva a bebelusului, spalarea excesiva pe maini, tendinta de a face continuu curat), dar si ganduri obsesive ce tind sa guverneze tot timpul mintea proaspetei mamici. Aceste ganduri adesea graviteaza in jurul temerii de a fi sau nu o mama buna.

Depresia post-partum este cea mai cunoscuta schimbare emotionala dupa nastere. Ea nu este comuna tuturor mamele si se poate declansa la doua saptamani dupa nastere, durand pana la un an. Daca starea de depresie continua putem vorbi despre depresie cronica. Simptomele cele mai des intalnite sunt cele de disperare, lipsa de energie, epuizare mentala si fizica, lipsa de interes pentru tot (inclusiv fata de bebelus), insomnii, agresivitate, perturbari alimentare etc.

Sindromul de stres post-traumatic este o consecinta a unei experiente traumatizante. In cazurile post-partum cel mai adesea sunt corelate cu experientele negative din timpul nasterii, dar si de problemele de sanatate ale bebelusului aparute dupa nastere, sau evenimente tramatizante ce au precedat sarcina sau nasterea.

Psihoza post-partum este o conditie medicala destul de rar intalnita, aparand in primele patru saptamani de la nastere, dar care necesita tratament psihiatric si internare cat mai curand de la debut. Manifestarile cele mai curente sunt aparitia unor stari confuzionale, a depresiei insotita de halucinatii, delir, agitatie psihomotorie severa si schimbari bruste de dispozitie.

Pentru a evita agravarea schimbarilor emotionale de dupa nastere este recomandat sa incercati sa va pregatiti pentru nastere (sa vorbiti cu medicul curant, sa participati la cursuri de pregatire pentru nastere cum sunt cele de tip Lamaze, sa cititi si sa vorbiti cu cei apropiati), iar in perioada post-partum sa cautati sa aveti suportul celor apropiati, sa vorbiti despre starile prin care treceti si, in momentul in care observati schimbari de dispozitie care va perturba activitatile zilnice sa apelati la ajutorul unui psiholog, sau altor specialisti.

Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.

Informatii de contact

[T]: 0728.47.15.06
[E]: contact@consiliere-psihologica.ro
[A]: Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare nr. 228, Bl 45, Sc B, Et 3, Ap 42, Interfon 42 (la 2 minute de statia de metrou Bucur Obor), sector 2, Bucuresti
[GPS]: 44.4513329, 26.120933

Mai multe detalii...

by magmag.ro