"...sa accepti fericirea atunci si acolo unde vine - atat pe cea marunta, cat si cea imensa...
...cand accepti fericirea care vine la tine si care apoi pleaca din nou, accepti de asemenea si gravitatea ca facand parte din viata...
...deschizand usa catre tristetea care vine la voi, in timp, va veti da seama ca este o fericire care ramane..."
(Bert Hellinger)

Ce este depresia?

psiholog Roxana Alina Olaru
femeie cu depresie

Cu siguranta ati auzit macar o data o cunostinta care v-a spus ca sufera de depresie. Cu ajutorul internertului oamenii sunt mult mai informati si tind sa isi puna singuri diagnosticul de depresie. Totusi, exista o diferenta intre starile de tristete si depresie. Doliul, pierderea unui loc de munca, divortul sau bolile cronica pot duce spre comportamente care pot fi confundate cu depresie.

Deosebirea intre tristete si depresie consta in faptul ca prima este o emotie, iar a doua este o boala.

Depresia clinica are doua componente principale: intensitatea (simptomele interfereaza puternic cu viata de zi cu zi) si durata (simptomele sunt prezente aproape tot timpul, iar ultima repriza dureaza de mai mult de doua saptamani in continuu).

Voi prezenta in continuare 11 simptome ce pot indica faptul ca o persoana nu se confrunta cu emotii de tristete normale si trecatoare, ci cu depresie clinica. Este foarte important sa stiti ca simptomele variaza de la individ la individ, nefiind necesar sa fie prezente toate cele 11 simptome in acelasi timp. Severitatea este si ea variabila: depresia poate fi usoara sau majora. In cazul in care constatati ca prezentati unul dintre aceste simptome va recomand sa apelati la ajutor psihoterapeutic. In functie de gravitatea depresiei pot recomanda o interventie psihoterapeutica sau o combinatie intre psihoterapie si un tratament medicamentos.

Cele 11 simptome sunt:

1. Tristete, anxietate si senzatia de gol emotional ce persista;

2. Sentimente ca lipsa de speranta, inutilitate sau neputinta;

3. Agitatie si neliniste cescuta;

4. Frecvente episoade de plans;

5. Oboseala si lipsa de energie;

6. Pierderea interesului in a face activitati care inainte creau placere;

7. Dificultati de concentrare, in a isi aminti amanunte si luare de decizii;

8. Tulburari ale somnului - exces de somn/ somn insuficient;

9. Lipsa poftei de mancare/ mancat excesiv;

10. Ganduri de moarte sau suicid;

11. Dureri persistente de cap, crampe musculare, sau probleme digestive care nu trec in urma tratamentului.

Depresia este o afectiune serioasa care necesita suport din partea celor apropiati. Stiu ca multi cred ca este vorba doar de lipsa de vointa, dar in realitate este mult mai complex si mai greu. Cei care sufera de depresie au nevoie sa fie incurajati, intelesi, ascultati si nu criticati, minimalizati si aratati cu degetul.

Aceasta afectiune a luat o amploare foarte mare si datorita faptului ca traim intr-o societate ce se concentreaza pe competitie si dorinta de a fi perfecti.

In cadrul sedintelor de psihoterapie imi ajut clientii sa isi dea seama de ce isi doresc pentru ei, de propriile vise si dorinte, de ce pot sa faca si ce nu. Ii ajut sa isi dezvolte noi strategii si resurse. Cred ca fiecare om are in el forta de a face ceea ce isi doreste. Unul dintre obiectivele mele este acela de a-mi ajuta clientii sa isi gaseasca acea forta.

Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.

Informatii de contact

[T]: 0728.47.15.06
[E]: contact@consiliere-psihologica.ro
[A]: Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare nr. 228, Bl 45, Sc B, Et 3, Ap 42, Interfon 42 (la 2 minute de statia de metrou Bucur Obor), sector 2, Bucuresti
[GPS]: 44.4513329, 26.120933

Mai multe detalii...

by magmag.ro