Cele mai recente cercetari arata ca depresia este considerata la nivel social ca un stigmat, iar tendinta majoritatii populatiei este de a ignora sau de a considera ca persoana care sufera de depresie nu are vointa. In cazul depresiei postnatale aceste tendinte sunt mai accentuate si, de cele mai multe ori, este considerata un moft.
Incidenta aparitiei depresiei post-natale este de 10-15% si necesita asistenta psihologica si medicala imediata.
Cauzele depresiei postnatale sunt multiple: episoade de depresie anterioare nasterii; prezenta in familie de cazuri de depresie; sarcina nedorita; complicatii pe perioada sarcinii sau a nasterii; nastere prematura; lipsa suportului din partea partenerului sau a familiei; lipsa partenerului; asteptari nerealiste de a fi o mama perfecta; episoade cu modificari emotionale acute de sindrom premenstrual; prezenta unor evenimente stresante in viata actuala; probleme financiare; izolare sociala, un istoric de abuz sau evenimente traumatizante; dependenta de substante sau alcool etc.
Daca depresia postnatala este ignorata si ramane netratata se poate croniciza ducand spre aparitia unei depresii majore ce va afecta intreaga viata a mamei si a celor din jurul ei.
Depresia postnatala prezinta urmatoarele simptome:
- episoade frecvente de plans
- tristete permanenta
- oboseala
- sentimente de inadecvare si vina
- somn perturbat
- probleme alimentare
- iritabilitate
- trecerea de la o stare emotionala la alta foarte rapid
- probleme in a se concentra si a lua decizii
- lipsa interesul fata de bebelus, familie sau orice alta activitate
- anxietate crescuta
- lipsa atasamentului fata de bebelus
- sentimente de coplesire
- ganduri de suicid
Multiple studii au aratat ca depresia post-partum afecteaza ireversibil relatia de atasament dintre mama si copil, dezvoltarea emotionala si cognitiva a copilului. In astfel de cazuri s-a constatat ca bebelusul este agitat, dar, in acelasi timp, pasiv in ceea ce priveste explorarea mediului inconjurator, si face fata cu greu schimbarilor din jurul sau. In timp, copilul este mai dependent de cei apropiati in comparatie cu cei de varsta lui, nu stie sa isi externalizeze adecvat propriile emotii si are dificultati de socializare cu alti copii. La nivel cognitiv s-a constatat ca prezinta modalitati de joc putin creative si un nivel intelectual scazut. In cazul scolarilor si a adolescentilor apar probleme de atentie, anxietate, depresie, consum de substante si performante scolare scazute.
Asadar, ignorarea depresiei postnatale duce spre agravarea simptomatologiei la nivelul mamei, dar si la o dezvoltarea nearmonioasa a copilului de-a lungul vietii acestuia. Un rol important il reprezinta tatal si cei din jur care isi pot da seama de schimbarile care se produc in comportamentul mamei.
Studii recente au aratat ca si tatii pot dezvolta depresie postnatala, in special fiind influentati de modificarile care se produc la nivelul personalitatii sotiei, problemelor cu bebelusul, noile atributii, dar cel mai important factor fiind depresia materna, ceea ce indica necesitatea interventiei imediate.
Consilierea psihologica are efecte benefice inca de la prima sedinta. Primul efect vindecator este chiar posibilitatea de a vorbi despre propriile temeri si ingrijorari, de a fi ajutata si sprijinita.
Detectarea precoce a depresiei postnatale este cheia spre sanatatea si bunastarea atat a mamei, cat si a bebelusului.
Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.