A incepe o relatie de cuplu nu presupune si sfarsitul cresterii personale, a partenerelui si a relatiei in sine. Fiecare om se dezvolta si creste emotional in fiecare zi. Tot asa si relatia va creste si poate se va maturiza in timp. Cu toate acestea, experientele personale pot impinge partenerii sa se puna pe pozitii gresite in relatia de cuplu, ducand astfel la relatii care in timp vor deveni foarte greu de gestionat pentru cei doi parteneri.
La inceput cei doi parteneri sunt orientati unul spre celalalt, fiind centrati spre descoperirea reciproca. Cu timpul, nevoia de a sta tot timpul impreuna dispare, relatia incepe in acest punct sa se integreze in viata de zi cu zi a celor doi parteneri. Bineinteles ca o mare parte din timp il vor petrece impreuna, dar este nevoie si de o mica distanta pentru ca altfel se va produce efectul de sufocare. Acest gen de relatie, numita si relatie simbiotica, duce in timp spre ideea ca cei doi sunt una si aceeasi persoana, ca si-au pierdut individualitatea si identitatea. Pot fi recunoscuti prin folosirea predominanta a pronumelui personal “noi” in loc de “eu”. In timp, unul dintre parteneri va dori sa se desprinda si ruptura, adesea, este una brutala si duce spre ruperea cuplului. Nevoia de spatiu in relatie este resimtita de ambii parteneri, dar de cele mai multe ori doar unul reactioneaza, iar celalalt tinde sa mentina relatia asa cum era si pana in acel moment. Daca cei doi parteneri sunt dispusi sa evolueze impreuna au sansa sa isi salveze relatia prin crearea unui spatiu intre ei, dupa cum spun adesea clientilor mei: “putina distanta va aduce o apropiere mai mare”.
Al doilea tip de relatie patologica este aceea in care cei doi parteneri se distanteaza foarte mult. Distanta dintre cei doi permite intrarea in cuplu a celei de-a treia, a patra, sau in unele cazuri a foarte multe persoane. Aparitia acestor persoane din afara cuplului se datoreaza nevoii celor doi de a se apara unul de altul, de a nu exista intimitate intre ei. Nu persoanele din afara intra in cuplu, ci partenerii le aduc inauntru. Aceste persoane pot fi: parintii, familia extinsa, prietenii apropiati, proprii copii, amanti, colegi de munca etc. Este evident ca relatia se va rupe atata timp cat cei doi nu au intimitate si nu isi mai permit sa se perceapa in mod direct.
Al treilea tip de relatie patologica este acela in care partenerii nu se percep ca adulti, ci mai degraba ca parinte si copil. La inceput este o relatie foarte confortabila in care cei ce au nevoie sa detina controlul vor fi satisfacuti si cei carora nu le place sa ia decizii se vor simti confortabil. Problemele apar dupa ce nevoile sunt satisfacute si incep sa se sature sa ia doar ei deciziile, sau sa nu fie luati in serios. De cele mai multe ori, cei care sunt pe pozitia copilului vor fi tentati sa plece. La fel ca in natura: cand puiul este pregatit sa zboare va parasi cuibul. Cel de pe pozitia parintelui se va simti tradat si nu va putea intelege ce l-a facut pe celalalt sa plece pentru ca el i-a oferit tot.
In acest moment sunt sigura ca va intrebati ce este de facut, exista si relatii sanatoase?
Ei bine, exista. Relatiile sanatoase sunt cele in care cei doi parteneri sunt egali, in care au si libertate, dar se si simt legati unul de celalalt, in care isi permit sa vorbeasca despre propriile probleme, nemultumiri, dorinte si nevoi. O astfel de relatie necesita munca continua si placerea de a fi intr-o relatie sanatoasa si stabila, in care nu este necesar sa te lupti si sa te aperi in continuu.
Daca vrei sa inveti sa iti dezvolti o astfel de relatie vei putea daca iti vei permite sa te cunosti si sa te intelegi mai bine. Sedintele de psihoterapie de cuplu va pot oferi o cale sigura spre atingerea acestui tel.
Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.