"...sa accepti fericirea atunci si acolo unde vine - atat pe cea marunta, cat si cea imensa...
...cand accepti fericirea care vine la tine si care apoi pleaca din nou, accepti de asemenea si gravitatea ca facand parte din viata...
...deschizand usa catre tristetea care vine la voi, in timp, va veti da seama ca este o fericire care ramane..."
(Bert Hellinger)

Ce ar trebui sa stie un copil de 4 ani?

psiholog Roxana Alina Olaru
Copii pe terenul de joaca

Aceasta intrebare a aparut atunci cand una dintre clientele mele a adus in discutie faptul ca la gradinita i se cerea copilului ei sa stie ca o anumita planta (conopida) este leguma si nu fruct. Mi s-a parut destul de mult pentru un copil sa stie toate legumele si toate fructele, pe langa faptul ca nu avem cum sa ii explicam care este diferenta dintre legume si fructe (intrebarea este inca in dezbatere pe profilul de pe facebook).

Cred ca cel mai important lucru pe care ar trebui sa il stie un copil este faptul ca este iubit tot timpul si ca va gasi intotdeauna suport din partea parintilor lui. Este necesar ca el sa stie ca e in siguranta si sa stie cum sa se protejeze in public, de altii si in situatii diferite. Ar mai trebui sa stie sa aiba incredere in instinctele sale despre oameni si ca nu trebuie sa faca ceva daca nu se simte bine si in siguranta, indiferent de cine ii cere. Ar trebui sa isi stie drepturile personale in familie si in societate.

Ar trebui sa stie ca lumea este magica si ca si el este. Ca este minunat, genial, creativ, plin de compasiune, ca poate imparti daca vrea. Sa stie ca este normal sa faca coronite din flori, prajituri din noroi, fortarete de zapada, sa apere corabia de pirati etc. Ar trebui sa poata sa rada, sa se joace, sa se maimutareasca, sa isi permita sa isi foloseasca imaginatia asa cum ii place lui (sa faca daca vrea copacii mov, soarele roz si asa mai departe). Doar astfel putem sa il ajutam sa invete sa fie creativ, sa isi gaseasca singur solutii la problemele din viata reala. La inceput totul vine din joaca. Nu e necesar sa il ingropam in activitati extracurriculare, sa devina stresat, ingrijorat si sa inceapa sa se simta coplesit de ceea ce are de facut.

Este normal sa isi stie propriile interese si sa fie incurajat sa si le urmeze. Daca nu are chef sa invete sa numere, puteti sa il lasati pentru ca oricum le va invata din greseala, destul de repede, prin simplul fapt ca se joaca, ca deseneaza, canta etc. Interesul unui copil nu se naste din obligatie, ci din pasiune si curiozitate.

Fiecare copil are propriul ritm de invatare si dezvoltare. Este foarte important sa va dati seama de el si sa il ajutati sa si-l cunoasca. Atunci cand veti reusi veti constata ca totul decurge frumos si lin, fara certuri, zbateri si plansete. 

Cel mai mult ii ajuta atunci cand parintii petrec ceva timp cu ei, cand le citesc si le povestesc. In psihoterapia copiilor adesea folosim povestile ca instrumente terapeutice si de vindecare. Copii nu au nevoie sa li se explice o poveste pentru ca ei o inteleg si o interiorizeaza.

Copii au nevoie sa descopere singuri, sa exploreze, sa fie implicati in aventuri. Desi pe piata sunt o multime de jucarii, cele mai folositoare sunt cele ce presupun constructiile (cum sunt cuburile, lego), kit-urile de imbracat papusi, jucarii ce presupun arta, instrumente muzicale si multe multe carti.

Si cel mai important, au nevoie de un tata si de o mama care sa stea si sa ii asculte si care sa li se alature in mestesugirile lor. Au nevoie sa va plimbati cu ei, sa dansati impreuna, sa ii lasati sa va ajute la prepararea cinei, chiar daca asta presupune ca va va lua mai mult timp. Au nevoie sa stie ca sunt prioritari in viata voastra si ca va place cu adevarat sa fiti cu ei.

Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.

Informatii de contact

[T]: 0728.47.15.06
[E]: contact@consiliere-psihologica.ro
[A]: Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare nr. 228, Bl 45, Sc B, Et 3, Ap 42, Interfon 42 (la 2 minute de statia de metrou Bucur Obor), sector 2, Bucuresti
[GPS]: 44.4513329, 26.120933

Mai multe detalii...

by magmag.ro