"...sa accepti fericirea atunci si acolo unde vine - atat pe cea marunta, cat si cea imensa...
...cand accepti fericirea care vine la tine si care apoi pleaca din nou, accepti de asemenea si gravitatea ca facand parte din viata...
...deschizand usa catre tristetea care vine la voi, in timp, va veti da seama ca este o fericire care ramane..."
(Bert Hellinger)

Ce sunt constelatiile familiale?

psiholog Roxana Alina Olaru
Sistemul familial

Constelatiile familiale prezinta un interes crescand in intreaga lume. De multe ori am fost intrebata de catre clienti si de catre din jur ce sunt. Niciodata nu imi este usor sa raspund la aceasta intrebare deoarece complexitatea lor este greu de explicat, mai ales acelora care nu au participat la un grup sau la o sedinta individuala.

Din propria experienta ca psihoterapeut am ajuns la concluzia ca nu exista cea mai buna metoda psihoterapeutica, ci modul holistic de a-mi privi clientii si folosirea a tot ceea ce stiu este abordarea care are cele mai bune rezultate in final. Cred ca psihoterapia traditionala se imbogateste considerabil cu ajutorul constelatiilor familiale, putand sa avem acces mai direct spre traumele, pierderile sau secretele din sistemul familial. Nu tot ceea ce se intampla in vietile actuale sunt o consecinta directa a ceea ce a ales fiecare, ci, uneori, ele vin de mai departe, din sistemul familial.

Nu toata istoria familiei este prezenta in constiinta imediata. O mare parte din aceasta este “pusa deoparte”, poate dintr-o nevoie de protectie a parintilor pentru copii lor. Aceste secrete sunt necunoscute adultilor de azi, dar sunt profund simtite si traite, consecintele sunt uneori greu de suportat, perturband profund viata.

Nevoia de a apartine familiei este extrem de importanta. Atunci cand ea nu este satisfacuta in copilarie va afecta profund viata adultului. Strans legat de nevoia de a apartine vine si loialitatea fata de familie, iubirea pe care o purtati celor de care depinde nevoia initiala de a supravietui. Astfel, copilul va putea sa creasca armonios si increzator, putand sa se dezvoltate.

In momentul in care loialitatea este inteleasa gresit va conduce spre actiuni ce vor limita, adesea autodistructive si, in timp, distructive si pentru cei din jur. Alegerea este impotriva tendintei naturale de evolutie sanatoasa, autonoma si de implinire ca fiinta umana. Acestui gen de loialitate Bert Hellinger (cel care a dezvoltat metoda constelatiilor familiale) i-a spus “iubire oarba”. Aceasta iubire tinde sa tina mai degraba cont de presupusele nevoi ale grupului si sa mentina o stare parca de inghetare, fiind o teama imensa de a nu schimba nimic, de parca totul a trebuie incremenit in timp. Puteti sa va ganditi la momentele in care ati ales sa renuntati la ceea ce va doreati pentru voi din cauza sentimentelor de vina si obligatie, combinate cu teama ca ceea ce veti face va produce reactii de dezaprobare, veti fi certati si respinsi. Teama de a fi exclusi din familie, adesea, nu este constienta. Reactiile sunt automate, fiind imposibil de vazut si de oprit fara sprijinul celorlalti, aici intervenind si rolul psihoterapeutului.

Prin intermediul grupurilor si sesiunilor individuale de constelatii familiale toate acestea ies la suprafata si pot fi intr-o prima faza vazute. Aceasta etapa este extrem de importanta pentru ca nu poti sa renunti sau sa repari ceva daca nu poti vedea. Mai apoi urmeaza un proces care poate dura mai multe intalniri si, prin combinatia cu psihoterapia traditionala, persoanele in cauza vor putea din ce in ce mai mult sa isi urmeze propria miscare interioara, propriul destin.

Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.

Informatii de contact

[T]: 0728.47.15.06
[E]: contact@consiliere-psihologica.ro
[A]: Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare nr. 228, Bl 45, Sc B, Et 3, Ap 42, Interfon 42 (la 2 minute de statia de metrou Bucur Obor), sector 2, Bucuresti
[GPS]: 44.4513329, 26.120933

Mai multe detalii...

by magmag.ro