"...sa accepti fericirea atunci si acolo unde vine - atat pe cea marunta, cat si cea imensa...
...cand accepti fericirea care vine la tine si care apoi pleaca din nou, accepti de asemenea si gravitatea ca facand parte din viata...
...deschizand usa catre tristetea care vine la voi, in timp, va veti da seama ca este o fericire care ramane..."
(Bert Hellinger)

Este posibil ca stresul sa ii afecteze si pe copii?

psiholog Roxana Alina Olaru
stresul la copii

Stresul a devenit o parte a vietii fiecarui om adult. Majoritatea oamenilor nici nu pot sa conceapa viata fara stres. Chiar, ce s-ar intampla daca nu ar mai fi stresul? Probabil va asteptati sa va descriu o viata idilica, plina de norisori roz si curcubee. Va las pe voi sa visati pentru ca fiecare are dreptul sa fie fericit. Eu va voi vorbi despre o parte serioasa a problemei.

Ideea sa scriu acest articol mi-a venit atunci cand am citit un studiu realizat de Asociatia Americana de Psihologie realizat in 2010 cu privire la nivelul stresului la copii. S-a descoperit faptul ca o treime dintre copii cu vasta cuprinsa intre 8 si 17 ani au raportat ca au avut dureri de cap in luna precedenta studiului, dar numai 13% dintre parintii lor au crezut ca durerile de cap au fost un rezultat al stresului. 44% dintre copiii intervievati au declarat ca au probleme cu somnul din cauza stresului, dar numai 13% dintre parintii lor au observat. Si in timp ce 20% dintre copiii din sondaj au spus ca au griji multe sau mari, doar 3% dintre parintii au evaluat stresul ca fiind "extrem" pentru copiii lor.

Nivelul stresului la copii poate fi determinat de activitatile scolare, dar cauza cea mai des intalnita este contagiunea cu stresul pe care il au parintii. Este destul de greu de acceptat ca ceea ce se intampla cu parintele sa ii afecteze si pe copii, dar datorita legaturii stranse dintre copii si parinti (acel atasament ce se dezvolta inca din burtica mamei) si existentei capacitatii de empatizare cu cei din jur, copiii sunt foarte sensibili la starile emotionale ale parintilor. Desi parintii cred ca daca incearca sa ascunda faptul ca sunt foarte obositi, ingrijorati sau suparati, copiii nu vor observa ce se intampla cu ei si, astfel, nu vor fi afectati.

Ceea ce s-a constatat atat in studii, cat si in cabinetele de psihoterapie este faptul ca atentia copiilor este indreptata catre parinti, catre ceea ce se intampla cu acestia. Aceasta atitudine se explica prin faptul ca satisfacerea nevoilor copiilor (atat emotionale, cat si fizice) depinde de disponibilitatea adultilor, de starea acestora de bine. O cauza importanta a stresului parintilor vine tocmai din dorinta de a satisface nevoile copiilor. Suna a cerc vicios, nu? Da, asa este. Fiecare parinte isi doreste sa isi vada copilul fericit, dar uita ca daca el nu e fericit si linistit, nici copilul sau nu va fi. Din nefericire sunt multe cazuri in care parintii nu-si dau seama de nivelul propriului stres.

Riscurile nivelurilor ridicate de stres la copii pot determina incetinirea dezvoltarii creierului (implicit si intarzierea dezvoltarii cognitive) sau a sistemului imunitar (crescand riscul de alergii), obezitate sau aparitia de tulburari psihice (cum sunt fobiile).

Pentru a va da seama de nivelul stresului pe care il resimtiti atat voi, cat si copii vostri este necesar sa fiti atenti la simptomele comune ale stresului: durerile de cap, tulburarile de somn si iritabilitatea. Este foarte important sa determinati cauza care va streseaza, sa incercati sa o abordati, sa o intelegeti. Atunci cand va este dificil si simtiti ca nu puteti sa faceti fata de unii singuri este sanatos sa apelati la cei din jur (familie, prieteni) sau chiar la persoanele cu o pregatire profesionala in domeniu (consilieri psihologici, preoti, psihoterapeuti). Nu este nici o rusine sa va doriti sa va rezolvati problemele in modul cel mai util cu putinta.

Atunci cand parintii apeleaza la serviciile mele incerc sa le explic ca este foarte important sa vorbeasca cu copii lor despre ceea ce se intampla cu ei, despre faptul ca ceea ce simt nu are legatura cu ceva ce a facut copilul. Totusi, este necesar sa le spuna despre starile prin care trec, chiar daca sunt speriati. Astfel, isi invata proprii copii ca este normal sa fii speriat, suparat, sa nu stii ce urmeaza sa faci. Totodata, le mai spun sa impartaseasca propriile solutii de a face fata stresului, astfel invatandu-si proprii copii cum sa rezolve situatiile stresante din viata lor.

Pentru a veni in intampinarea voastra de a gasi solutii de diminuare a stresului va propun sa incercati difererite tehnici de relaxare precum respiratia profunda, vizualizarea unui loc linistit care confera siguranta, dar si gasirea propriilor mesaje pozitive si incurajatoare pe care sa le repetati cand simtiti nevoia. Daca reusiti sa le impartasiti cu copilul vostru veti descoperi ca aceste tehnici il vor ajuta sa se dezvolte mai armonios din punct de vedere psihic, ca va sti sa faca fata stresului, ca se va adapta mai bine la greutatile pe care le va intalni. As spune ca permiterea existentei in viata voastra a utilizarii tehnicilor de relaxare poate sa va ajute sa accesati partile frumoase din voi si copii vostrii, visele si dorintele voastre, va puteti face viata mai buna, mai plina de bucurii.

Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.

Informatii de contact

[T]: 0728.47.15.06
[E]: contact@consiliere-psihologica.ro
[A]: Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare nr. 228, Bl 45, Sc B, Et 3, Ap 42, Interfon 42 (la 2 minute de statia de metrou Bucur Obor), sector 2, Bucuresti
[GPS]: 44.4513329, 26.120933

Mai multe detalii...

by magmag.ro