"...sa accepti fericirea atunci si acolo unde vine - atat pe cea marunta, cat si cea imensa...
...cand accepti fericirea care vine la tine si care apoi pleaca din nou, accepti de asemenea si gravitatea ca facand parte din viata...
...deschizand usa catre tristetea care vine la voi, in timp, va veti da seama ca este o fericire care ramane..."
(Bert Hellinger)

Cum poti sa ai o experienta pozitiva la nastere

psih. Roxana Alina Olaru
experienta pozitiva la nastere

Majoritatea informatiilor care ajung la viitoarele mamici se refera la durerea ce insoteste travaliul si nastere, la cum pot sa o evite si la cum sa o calmeze, de la a face epidurala, rahianestezie si pana la cezariana (ca da, cezariana scapa de durerea din travaliu, dar nu si de durerea de dupa operatie).

Frica de durere este mare deoarece atunci cand apare oamenii se gandesc ca li se intampla ceva rau, ca le este pusa in pericol integritatea corporala. In momentul in care simt durerea primul impuls este sa se fereasca de cauza, sa se protejeze, sa supravietuiasca. Totusi, durerea in travaliu si nastere nu are ca declansator o experienta traumatizanta la nivelul corpului, ci ea este un indicator despre cum decurge travaliul, despre cand se va produce nasterea si despre cat de repede va putea fi tinut bebelusul in brate de catre mama. Durerea in travaliu si nastere este o consecinta a contractiilor care ajuta la coborarea bebelusului.

Teama si nesiguranta pot duce spre experiente traumatizante pentru mama si familia acesteia in ceea ce priveste nasterea. Atunci cand teama preia controlul, iar mama nu stie ce se intampla cu corpul ei, nu stie la ce sa se astepte, ce poata sa faca si ce se va intampla, orice se intampla este foarte greu de acceptat si gestionat.

Intotdeauna lipsa de informatii, informarea incompleta sau eronata duce spre experiente nefavorabile.

In cadrul cursurilor de pregatire prenatala Lamaze pe care le sustin viitorii parinti au acces la multe informatii ce vizeaza sarcina din ultimul trimestru, perioada premergatoare travaliului, travaliul in sine, nasterea si perioada post-partum (ingrijirea bebelusului, alaptarea, modificarile emotionale post-partum, relatia de cuplu si cu familia extinsa).

Viitoarele mamici au nevoie sa stie cum sa se pregateasca pentru nastere, cum pot sa duca o sarcina in conditii optime la termen. De asemenea, este foarte important sa invete sa isi faca un plan de nastere si de ingrijire a copilului din timp, sa stie ce informatii sunt utile sa obtina de la medicul curant.

In momentul cand apar primele semne ce prevestesc travaliul este important atat pentru ele, cat si pentru bebelus si medicul obstretician ca acestea sa fie atente la ce se intampla, sa stie cum si cat lichid amiotic a fost eliminat, cand s-au declansat contractiile, care este intervalul si durata acestora si cand sa mearga la spital.

Daca mamica sta in pat, culcata pe spate, cu siguranta acest fapt va avea drept efect doar incetinirea progresului travaliului. Pentru ca travaliul sa decurga in mod natural este foarte important ca viitoarele mame sa isi asculte corpul si sa faca ceea ce simt, sa adopte cat mai multe pozitii verticale pentru a ajuta la progresul optim al travaliului, sa utilizeze cat mai multe metode naturale de diminuare a durerii, sa stie cand si daca vor sa ceara epidurala, sa invete cum sa respire pentru a avea un aport optim de oxigen pentru ele si pentru bebelus.

In momentul nasterii este foarte importanta colaborarea dintre mamica si medic, dintre a stii cand sa impinga si cand nu, de a fi increzatoare in fortele proprii, de a stii ce se va petrece, de a nu uita sa respire.

Daca travaliul si nasterea au fost traumatizante, mama va fi prinsa de propria experienta, de ceea ce i s-a intamplat si va avea nevoie de mult sprijin din partea celor din jur.

O experienta pozitiva pe perioada travaliului si nasterii ajuta ca mama sa se poata orienta spre propriul bebelus, sa isi dea voie sa il cunoasca, sa invete impreuna ce inseamna alaptarea, sa poata sa fie atenta la nevoile lui si la cum il poate ingriji.

Totodata, accesarea prin pregatirea prenatala Lamaze de catre viitorii parinti a informatiilor despre ingrijirea nou-nascutului in primele saptamani de viata ii ajuta sa devina mai increzatori in ei, mai atenti unii cu altii. Proaspatul tatic va stii cum sa se poarte si cum sa aiba grija de bebe si de sotia lui, va stii la ce semne sa fie atent si ce decizii sa ia.

Sunt de parere ca intotdeauna informarea corecta confera un sentiment de siguranta si ofera posibilitatea de luare a celei mai bune decizii cu putinta. Deciziile bine luate duc spre experiente pozitive si multumitoare.

Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.

Informatii de contact

[T]: 0728.47.15.06
[E]: contact@consiliere-psihologica.ro
[A]: Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare nr. 228, Bl 45, Sc B, Et 3, Ap 42, Interfon 42 (la 2 minute de statia de metrou Bucur Obor), sector 2, Bucuresti
[GPS]: 44.4513329, 26.120933

Mai multe detalii...

by magmag.ro