"...sa accepti fericirea atunci si acolo unde vine - atat pe cea marunta, cat si cea imensa...
...cand accepti fericirea care vine la tine si care apoi pleaca din nou, accepti de asemenea si gravitatea ca facand parte din viata...
...deschizand usa catre tristetea care vine la voi, in timp, va veti da seama ca este o fericire care ramane..."
(Bert Hellinger)

De ce psihoterapie?

Roxana Olaru
Psihoterapie

Scriu acest articol avand in minte intrebarea care mi-a fost pusa la un moment dat de catre o persoana contrariata de necesitatea existentei psihoterapeutilor:

“Dar de ce sa avem nevoie de psihoterapeuti? Ce crezi, ca nu ne putem descurca si fara voi? Cum am trait pana acum fara psihoterapie, crezi ca nu putem trai si de acum incolo?”

Raspunsul meu ramane si acum acelasi ca si atunci. De trait poate trai oricine pentru ca oamenii sunt niste fiinte care supravietuiesc indiferent de conditiile grele de viata. Dar problema care se ridica este legata de modul in care vrei sa supravietuiesti!

Vrei sa te chinui ca pana acum? Sa ai relatiile dificile asa cum le-ai avut intreaga viata? Sa te simti ca si cum nu sunt lucrurile clare, ca si cum nu stii incotro ai vrea sa o iei? Sa faci aceleasi greseli mereu si mereu? Sa te trezesti in aceleasi situatii negative?

E bine, da, supravietuiesti, dar cum?

Unul dintre dezideratele mele, pe care le-am invatat de-a lungul formarii mele ca profesionist si om, este acela ca nu trebuie sa renuntam sa avem o calitate buna a vietii. Ce inseamna asta, calitate a vietii? Este o intrebare la care inca se cauta un raspuns perfect in toate mediile de cercetare, inclusiv medicina.

Din punctul meu de vedere, pentru a avea o viata calitativ buna inseamna sa ma cunosc si sa am grija de mine, sa stiu sa iubesc si sa stiu sa ma las iubita, sa ma respect si sa ii respect pe cei din jur (si nu ma refer doar la oameni!), sa incerc sa fac lucrurile pe cat de bine pot, sa ma asigur ca nivelul meu de trai este cel care mi-l doresc... si acum te las pe tine sa continui lista ta ...

Dar ce legatura or avea toate aceste cu psihoterapia, cred ca te intrebi deja?

Voi vorbi despre primul deziderat enumerat: “sa ma cunosc”. De aici incepe totul. Fara a te cunoaste, fara a sti ce poti si ce nu poti sa faci, fara a accepta posibillitatile si limitele propriei fiinte, celelalte nu sunt posibile. Iar toate acestea sunt facilitate prin munca insotita de un psihoterapeut. Orientarea psihoterapeutului nu are atat de multa importanta. Cei care sunt cu adevarat profesionisti nu vor ramane niciodata doar la o singura forma de psihoterapie, ci vor continua permanent sa se formeze, sa invete sa creasca ca profesionisti. Nu le va fi teama niciodata sa iti spuna ce traseu profesional au avut, nu le va fi frica sa iti spuna atunci cand nu pot lucra cu tine si sa te directioneze spre alti colegi. Ce conteaza este interactiunea dintre voi, alianta care se face si modul in care, ca o echipa, mergeti pe drumul cunoasterii. Psihoterapeutul este insotitorul tau si nu cel care te va invata ce sa faci!

Dar exista si alti “terapeuti” care ajuta la “vindecarea sufletului”! Cu ce difera de psihoterapeuti?

Ei bine, psihoterapeutii sunt oameni care au ales sa se formeze intr-un cadru formal, intr-un cadru in care munca lor sa fie masurata stiintific. Ce inseamna asta? Ca toate teoriile si conceptele din psihologie nu sunt pur inventii. Ele au aparut in forma actuala deoarece multi alti psihologi, de-a lungul anilor, au observat anumite fapte, le-au consemnat si apoi au cercetat sa vada daca a fost o intamplare sau chiar asa se intampla, in general, cu oamenii. Abia apoi au devenit teorii si concepte care sunt folosite si de psihoterapeuti. Cadrul formal le confera atat credibilitate, dar si o responsabilitate in ceea ce fac. Modul in care sunt atestati, examenele pe care le sustin, formarea permanenta arata gradul de implicare si seriozitatea lor.

Chiar crezi ca in alte abordari “terapeutice” s-a facut asta? Daca s-ar fi facut cred ca apareau facultati in intreaga lume cu acele metode de “vindecare” si le validau stiintific descoperirile.

Asadar, te invit sa reflectezi la propria viata, la ce vrei sa faci cu ea, la cum vrei sa te simti si sa devii ca om. Si sa priveste psihoterapia din perspectiva nevoii de schimbare. Psihoterapia inseamna actiune, inseamna o dorinta profunda de schimbare, de a deveni acel om la care ai visat sa devii si inseamna chiar a face ceva concret in directia dorita. Poate este chiar un inceput spre viata frumoasa pe care ai vrea sa ti-o croiesti pentru tine.
 
Si ca un gand de final: mi-as dori sa avem o lume in care sa nu mai fie real nevoie de psihoterapeuti, in care oamenii sa nu se mai raneasca unii pe altii, in care sa iubeasca, in care sa stie sa se sprijine si sa fie real disponibili. Dar pana acolo, avem fiecare dintre noi indatorirea sa devenim mai buni si sa cream acea lume frumoasa la care visam.
 

Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.

Informatii de contact

[T]: 0728.47.15.06
[E]: contact@consiliere-psihologica.ro
[A]: Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare nr. 228, Bl 45, Sc B, Et 3, Ap 42, Interfon 42 (la 2 minute de statia de metrou Bucur Obor), sector 2, Bucuresti
[GPS]: 44.4513329, 26.120933

Mai multe detalii...

by magmag.ro