In ultimii ani s-a constatat o crestere continua a numarului de divorturi. Unul din cele mai intalnite motive pentru divort este infidelitatea unuia dintre parteneri.
De multe ori cei ce apeleaza la serviciile mele de consiliere psihologica sau psihoterapie nu se intreaba care este cauza care a generat infidelitatea ci se concentreaza pe durerea proprie si isi doresc sa numeasca un vinovat.
Infidelitatea poate avea mai multe cauze:
- cum se simte si ce parere are despre sine fiecare partener (spre exemplu imagine de sine negativa);
- modalitatea de comunicare dintre cei doi parteneri;
- felul in care isi gestioneaza fiecare propriile probleme;
- cum gestioneaza impreuna problemele ce apar;
- gradul de sinceritate dintre parteneri;
- disponibilitatea de a accepta criticile si de a schimba a fiecaruia;
- gradul de intimitate fizica si psihica la care pot ajunge in cuplu.
De foarte multe ori problemele personale ajung sa acapareze viata unuia sau poate chiar a ambilor parteneri. Din aceasta cauza aceste probleme sunt transmise si celuilalt partener care nu are cum sa le rezolve si in timp devin si foarte greu de gestionat. Mai mult, partenerul care are probleme se asteapta ca problema sa fie rezolvata de celalalt sau ca nu mai are o responsabilitate atata timp cat s-a debarasat de ea. In psihoterapie spunem ca persoana isi neaga propriile probleme si nu isi asuma responsabilitatea pentru propria viata. Astfel de persoane inseala mult mai greu. Ele au tendinta de a face mai multe pentru partener, dar fara sa verifice daca celuilalt ii place sau are nevoie de ceea ce i se ofera. Din aceasta neconcordanta apar multe frustrari si nemultumiri: asteptari care nu sunt satisfacute, multumiri care nu mai sunt oferite, sentimente de neintelegere, de singuratate, de vina si asa mai departe.
Toate vor crea o prapastie intre cei doi si asa apare posibilitatea de a aparea o a treia persoana care sa umple golul creat. Amantul sau amanta apar intotdeauna acolo unde sunt probleme in cuplu. Atata timp cat cei doi parteneri sunt orientati unul spre celalalt nu au nevoie de o a treia persoana.
Aceasta noua persoana aparuta in cuplu are rolul de a atrage atentia asupra problemei existente intre cei doi.
Daca partenerii sunt dispusi sa isi salveze cuplul vor depune eforturi in a se cunoaste pe sine si pe celalalt mai bine. Astfel, vor schimba perspectiva si vor incepe sa comunice, sa isi exprime si nemultumirile si dorintele, sa scada nivelul criticilor si reprosurilor. In momentul cand incep sa accepte ca amandoi au o contributie egala in ceea ce se intampla intre ei vor incepe sa isi salveze cuplul.
In schimb, daca unul sau amandoi parteneri nu doresc sa se uite la problema cuplul se va rupe.
Pentru a evita o ruptura incercati sa vorbiti cat de deschis puteti unul cu celalalt. Daca simtiti ca trecutul personal se interpune intre dumneavoastra si partener / partenera incercati sa apelati la un consilier psihologic sau psihoterapeut pentru a va ajuta sa rezolvati propriile probleme.
Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.