"...sa accepti fericirea atunci si acolo unde vine - atat pe cea marunta, cat si cea imensa...
...cand accepti fericirea care vine la tine si care apoi pleaca din nou, accepti de asemenea si gravitatea ca facand parte din viata...
...deschizand usa catre tristetea care vine la voi, in timp, va veti da seama ca este o fericire care ramane..."
(Bert Hellinger)

Ce este atasamentul?

psiholog Roxana Alina Olaru
Atasament

Foarte multe articole care abordeaza tematici despre copii se refera la relatia dintre parinte si copil, pe scurt spus atasament. De foarte multe ori nu este explicat indeajuns acest concept. Va propun in continuare sa abordam impreuna acest concept extrem de important in dezvoltarea noastra ca indivizi si a relatiilor cu cei din jurul nostru.
Oamenii se nasc din relatia parintilor lor, intra in contact la inceput cu mama, apoi cu tatal si familia largita. Pe masura ce cresc sfera contactelor cu cei din jur se largeste. In functie de mediul in care traiesc acestia vor putea sa isi dezvolte sau nu un atasament sanatos.
Atasamentul este legatura (relatia) emotionala dintre doi oameni. Prima relatie, dupa cum spuneam, este cea cu mama. Daca aceasta relatie nu se poate realiza corect sau este absenta copilul va avea de suferit si intreaga dezvoltare ulterioara va fi marcata de aceasta carenta. In unele cazuri, chiar daca bebelusul primeste suficienta hrana, in absenta mamei acesta nu supravietuieste deoarece are nevoie de legatura emotionala. In cazul in care mama lipseste sau nu poate avea grija de bebelus este foarte important sa fie substituita de cineva disponibil din punct de vedere afectiv.
Primul moment in care atasamentul este initiat se realizeaza in burtica mamei si apoi imediat dupa nastere. Se spune ca este la moda ca dupa nastere copilul sa ii fie dat mamei sa il tina in brate. Eu sustin ca este vital pentru relatia celor doi. Cel mai sanatos, dupa cum recomanda si WHO (Organizatia Mondiala a Sanatatii), este ca bebelusul sa stea impreuna cu mama sa cam o ora dupa nastere fara a fi separati (bineinteles daca nu sunt complicatii).
Modalitatile prin care se creaza aceasta legatura sunt: contactul imediat (piele pe piele, atingeri, mangaieri, tinere in brate etc), prin perceptia la nivelul simturilor (vaz, auz, miros, gust), la nivel emotional (iubire. teama etc), prin ganduri si amintiri si prin verbalizare.
Relatiile interumane sunt puternic incarcate emotional. Ce este mai important este felul in care este prezenta o persoana si nu doar ca ea se afla fizic in acel loc. Modul in care interactioneaza la nivel emotional cu ceilalti va influenta emotiile ce se nasc din astfel de legaturi: frica, iubire, furie, durere, tristete, rusine si vina. Sentimentele pe care oamenii le impartasesc arata modul in care ei reactioneaza unul fata de celalalt.
Asadar, este extrem de important cum va implicati in toate relatiile voastre. In momentul in care va dati seama ca nu puteti fi disponibili pentru cei din jur este mai important sa le comunicati acest lucru. Totusi, daca aceasta stare persista este important sa acceptati ca aveti nevoie de ajutor pentru a va rezolva aceasta problema. In momentul in care veti reusi sa va resemnificati propriile probleme veti fi capabili sa initiati relatii de atasament sanatoase.

Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.

Informatii de contact

[T]: 0728.47.15.06
[E]: contact@consiliere-psihologica.ro
[A]: Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare nr. 228, Bl 45, Sc B, Et 3, Ap 42, Interfon 42 (la 2 minute de statia de metrou Bucur Obor), sector 2, Bucuresti
[GPS]: 44.4513329, 26.120933

Mai multe detalii...

by magmag.ro