"...sa accepti fericirea atunci si acolo unde vine - atat pe cea marunta, cat si cea imensa...
...cand accepti fericirea care vine la tine si care apoi pleaca din nou, accepti de asemenea si gravitatea ca facand parte din viata...
...deschizand usa catre tristetea care vine la voi, in timp, va veti da seama ca este o fericire care ramane..."
(Bert Hellinger)

Pedepsele corporale si psihice in perioada copilariei au efecte pe termen lung

psiholog Roxana Alina Olaru
Depresie si dependenta la fete

Un studiu realizat la “Children's Hospital of Eastern Ontario” in Ottawa, Canada de catre Joan Durrant (profesor la Universitatea din Manitoba) si Ron Ensom (asistent social) a fost publicat la inceputul lunii februarie 2012 in Canadian Medical Association Journal. Conform acestui studiu, care sintetizeaza si peste 80 de lucrari publicate in ultimii 20 de ani, exista dovezi clare ca pedeapsa fizica si psihica poate determina aparitia de tulburari cognitive si dificultati de adaptare sociala pe termen lung.

Studiul releva ca bataia reduce materia gri a creierului (tesutul conjunctiv dintre celulele creierului). Materia gri este o parte integranta a sistemului nervos central si are rol in nivelul inteligentei si a abilitatilor de invatare. Aceasta include zone ale creierului implicate in perceptia senzoriala, vorbire, control muscular, emotii si memorie. Alte cercetari sprijina ipoteza ca adolescentii si copiii supusi abuzului si neglijarii au mai putina materie cenusie decat copiii care nu au fost maltratati.

Este de mult cunoscuta corelarea intre pedeapsa fizica si tendina de agresiune crescuta la copii si chiar performante scolare scazute. Toate acestea duc in timp spre depresie, anxietate, nefericire, sentimente de inutilitate, dependenta de substante (droguri, alcool) si comportamente antisociale.

In psihoterapie s-a constatat ca cei mai multi dintre parintii care isi bateau copii au fost si ei batuti la randul lor. Asadar, tendinta de a fi agresiv se transmite de la o generatie la alta. Este in regula sa spui NU. Eu nu imi voi bate copilul! Eu nu voi deveni agresor!

Bataia este folosita deoarece se crede ca rezultatul obtinut este mai rapid si mai facil pentru eliminarea coportamentului nedorit pe care il are copilul. Cu toate acestea, aceasta credinta este falsa. Bataia inhiba procesul de invatare si produce daune emotionale de durata. Totodata, reduce increderea copilului in propriul parinte si duce la aparitia ostilitatii. In timp, copilul nu isi va putea dezvolta componente emotionale importante in integrarea sociala: empatie, judecati morale adecvate, capacitatea de intelegere si compasiunea pentru sine si cei din jur.

A bate un copil este, de fapt, o modalitate de a iti descarca furia si nicidecum o metoda de invatare. Ca adulti sunteti responsabili de propriul vostru mecanism de exteriorizare a emotiilor. Daca simtiti ca va este greu sa faceti fata furiei spuneti-le celor din jur si incercati sa iesiti un pic din casa pana cand aceasta trece. In cazul in care nu ati fost invatati cum sa acceptati si sa manifestati emotiile negative apelati la psihoterapie pentru a putea sa dobanditi aceasta capacitate.

Daca disciplina este realizata prin explicatii, responsabilizare, respectarea limitelor impuse, crearea spatiului propriu, impartasirea emotiilor negative prin exprimare verbala asertiva atunci ea va avea efecte benefice si va duce la rezultatele dorite. Asadar, pedepsele corporale (bataia fiind una dintre formele minore) si cele psihice au implicatii sociale majore.

Unele studii sugereaza o legatura reala intre pedeapsa fizica si psihica a copiilor si comportamentul implicat in unele atacuri criminale.
Cred ca cel mai important este sa ne dorim fiecare dintre noi ca generatia urmatoare sa invete sa isi gestioneze furia fara violenta deoarece acest fapt va duce si la cresterea calitativa a vietii si la a fi mai sanatosi si fericiti.

Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.

Informatii de contact

[T]: 0728.47.15.06
[E]: contact@consiliere-psihologica.ro
[A]: Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare nr. 228, Bl 45, Sc B, Et 3, Ap 42, Interfon 42 (la 2 minute de statia de metrou Bucur Obor), sector 2, Bucuresti
[GPS]: 44.4513329, 26.120933

Mai multe detalii...

by magmag.ro