"...sa accepti fericirea atunci si acolo unde vine - atat pe cea marunta, cat si cea imensa...
...cand accepti fericirea care vine la tine si care apoi pleaca din nou, accepti de asemenea si gravitatea ca facand parte din viata...
...deschizand usa catre tristetea care vine la voi, in timp, va veti da seama ca este o fericire care ramane..."
(Bert Hellinger)

Simptomele depresiei - partea a doua

psiholog Roxana Alina Olaru
Femeie depresiva

In continuarea articolului “Simptomele depresiei” va prezint celelalte patru simptome:

8. Tulburari ale somnului - exces de somn/ somn insuficient

Cazurile de depresie sunt strans legate cu tulburarile somnului. In unele cazuri apar insomniile, in special cele de adormire. In alte cazuri se intampla opusul: dorm mult prea mult, aparand refuzul de a se trezi. Comun celor doua situatii este faptul ca somnul nu este perceput ca odihnitor, la trezire persoanele cu depresie simtindu-se obosite.

9. Lipsa poftei de mancare / mancat excesiv

Este un alt simptom care se poate manifesta la extreme. Unele persoane tind sa refuze hrana, slabind foarte mult intr-un timp relativ scurt. Cealalta extrema se caracterizeaza prin mancat excesiv, fara a face discriminare legat de ceea ce mananca, de aici aparand si cresteri masive in greutate.

Depresia este adesea intalnita in tulburarile de alimentatie precum anorexia si bulimia.

10. Ganduri de moarte sau suicid

Depresia este una dintre cauzele cele mai des asociate cu suicidul. Conform Institutului National American de Sanatate Mintala 90% dintre cei care se sinucid sufera de depresie, sunt dependenti de substante, sau ambele. Multe dintre persoanele cu depresie isi autoadministreaza medicamente in combinatie cu alcool sau alte substante, ceea ce duce la scaderea inhibitiilor si creste alarmant riscul de suicid. In acele momente suicidul este privit ca singura cale de iesire din situatia in care se afla individul, de a stopa suferinta si deznadejdea.

De multe ori persoanele in cauza spun ca vor sa se sinucida sau vorbesc foarte mult despre moarte, aratand o precupare aproape obsesiva.

In cazul in care cineva apropiat manifesta astfel de simptome este important sa nu fie lasat singur si sa apelati la serviciul de urgenta 112. Stiu ca multi oameni se gandesc ca o internare este ceva extrem de rau si ar trebui evitata, dar in astfel de cazuri veti salva o viata. Este foarte important sa ii vorbiti in permanenta, sa o incurajati sa vorbesca despre ceea ce simte si despre sinucidere (s-a constatat ca a vorbi despre planurile de sinucidere scade riscul, dar nu-l exclude), sa nu o criticati sau sa ii dati sfaturi.

Daca sunteti singur si aveti astfel de ganduri apelati la o persoana de incredere cu care sa impartasiti ceea ce simtiti. De asemenea, este important sa apelati si la ajutorul unor specialisti (medic psihiatru si psihoterapeut) pentru a va putea ajuta sa treceti prin aceasta perioada grea.

11. Dureri persistente de cap, crampe musculare, sau probleme digestive care nu trec in urma tratamentului

Stresul in depresie este foarte ridicat, ducand la cronicizarea sa, la scaderea nivelului energetic, la lipsa somnului, la alimentatie defectuoasa. Toate acestea, in timp, au efecte devastatoare asupra sanatatii facilitand aparitia de boli somatice. Intotdeauna este util sa vorbiti cu medicul curant si sa ii spuneti si despre starile emotionale prin care treceti pentru a va putea ajuta cat mai bine. Nu va administrati singuri medicamente. In momentul in care nu va acceptati starea de depresie riscati sa va agravati si bolile somatice aparute in conexiune cu aceasta.

Dupa cum spuneam, aceasta afectiune trebuie luata in serios. Cei ce sufera de depresie au nevoie de sprijin si incurajari. Nu este necesar sa stati intr-o stare care va face rau doar pentru ca trebuie sa aveti mai multa vointa si sa va rezolvati singuri problemele. Psihoterapeutii au pregatirea necesara sa ajute in astfel de cazuri. Nu este o rusine ci o putere sa recunosti cand ai nevoie de ajutor si sa il si ceri.

Pentru programari puteti suna la numarul de telefon: 0728.47.15.06.

Informatii de contact

[T]: 0728.47.15.06
[E]: contact@consiliere-psihologica.ro
[A]: Lizeanu - Sos. Stefan cel Mare nr. 228, Bl 45, Sc B, Et 3, Ap 42, Interfon 42 (la 2 minute de statia de metrou Bucur Obor), sector 2, Bucuresti
[GPS]: 44.4513329, 26.120933

Mai multe detalii...

by magmag.ro